Kategorier
‘Tenet’ Engelskspråkig media Wrong

Varför “Tenet” var felaktig film vid fel tid (kolumn)

Tenet ” är den enda filmen jag har sett där jag inte kunde följa en fistfight.

John David Washington , som en namnlös CIA-agent, har att göra med en motståndare som är klädd i vad som ser ut som upploppsutrustning. När de två pumlar varandra, ska vi fokusera på sanningen att Washingtons karaktär går framåt i tiden medan hans antagonist rör sig bakåt i tiden. Jag utvecklade allt. Jag furade min hjärna och koncentrerade mig på varje rörelse. Men ju mer jag förfinade, desto fler frågor hade jag. Bekymmer som: Har den som rör sig bakåt i tiden en fördel? Är resultatet av striden välsignad? Om så är fallet, vad står på spel? Och enligt metoden, WTF pågår i denna kamp hur som helst? Frågorna var inte roliga. Det kändes snarare som om jag utformade ett poptest för mig själv, en som jag var avsedd misslyckades. (Om jag undervisade en kurs i “Tenet” skulle min enda forskningsuppgift vara: Upptäck dig själv en stor James Bond-thriller och titta på det istället.)

Jag känner igen det i en teknologisk kultur av stolt infoöverbelastning, vad jag faktiskt just sagt officiellt markerar mig som en omedveten och kanske till och med dum filmvakt. Jag fick inte “Tenet” – jag kunde inte följa det, jag förstod det inte, jag kunde inte börja diskutera det.

Jag trodde ändå att filmen var ganska berusande de allra första 45 minuterna, när Washington utstrålade en helt egen aura av fara, leksaker med Kenneth Branaghs ishåriga ryska gangsterbaron genom att organisera för att saker skulle hända som en 747 som slog in på en flygplats struktur som rymmer ett luftigt valv komplett med värdefulla målningar.

Christopher Nolan filmer låter alltid tilltalande. Så gör uppfattningen om en Nolan-berättelse med regler som bara är spännande utom räckhåll tillräckliga för att reta och kittla din hjärna. Det finns en naturlig mänsklig benägenhet att vilja se även de mest komplexa filmpusselarna samlas i en katartisk metod som slutligen får dig att gå “Aha!” Och enligt Nolans huvudskrapvisual är metoden sakerna ihop alltid ganska … abstrakt. Du existerar med idén för människor som går in i drömmar på olika nivåer, men oavsett hur många gånger du tycker om “Början”, den metod som det verkligen fungerar kommer ner till “Svett inte detaljerna! Sänk dig in i principen och njut av turen!” Genom den sista akten av “Tenet”, som är en stor actionkamp fylld med stigningar som rinner bakåt (sanden trattar ner i jorden, på grund av det faktum att dessa krafter rör sig i omvänd riktning), kan du se att effekterna är coolt, och konceptet är coolt, men hur logistiken för allt passar ihop förblir knappt sammanhängande, vilken typ av begränsar det roliga.

Kritikerna har talat om det, och den allmänna linjen verkar vara: Filmen gör inte helt meningsfullt, men det är bra, på grund av att även när det inte gör det så är det ett så bravurat fenomen av huvudet -snurrande otrolighet – eller något – som våra huvuden snurras … typ av. Nolan gjorde den största serietidningen som någon förmodligen någonsin kommer att göra (“The Dark Knight”), liksom en annan film jag älskar (“Keepsake”) och ett par som jag helt glädjer mig över (“The Status”, “Batman Börjar “), liksom en krigsfilm (” Dunkirk “) skott från en så orörd Guds synvinkel att dess största teknik inte är det sätt den kontrollerar kronologin; det är hur filmen uppmuntrar dig att glömma att du njuter av en vision av andra världskriget där hänsynslös slakt alltid är på baksidan.

Allt detta är att säga att när Till sist kom jag på “Tenet”, bara en vecka tidigare, och vågade se min allra första film på sex månader på ett multiplex i Hoboken, NJ, jag upptäckte hela upplevelsen mer än lite alienerande, och inte på grund av det faktum att COVID-delen – den sociala distansen i teatern, det faktum att jag behövde lämna staden jag bor i (New York) för att se en film – hindrade min tillfredsställelse. Nej, det var (lite) irriterande. Vad jag upptäckte, till min förvåning, är att “Tenet”, i all sin högtonade kinetiska kvasi-dunkelhet, fullbordade alienationen av upplevelsen. I stället för att erbjuda en utmärkt flykt från COVID-bluesen var filmen helt synkroniserad med COVID-bluesen. Vilket är exakt vad som gjorde den till felaktig film för tillfället.

För att vara tydlig, jag skyller inte på affärsmisnöjdheten med ” Tenet “ på den amerikanska marknaden på verkligheten att det inte är en bättre film. “Tenet” placerades där som det utmärkta flimrande filmljuset som skulle dra 10 miljoner mänskliga nattfjärilar till sin låga, och på den nivån passade det helt kostnaderna. Sanningen att det underpresterade i USA är helt klart ett resultat – och en barometer – av den skithet som amerikaner fortfarande förhåller sig till utsikten att gå ut för att se en film genom hela pandemin.

Om “Tenet” inte rullade in dem, kanske antagligen ingenting har. Därför flyttade film från “West Side Story” till “No Time to Pass away”, i kölvattnet av “Tenets” överväldigande effektivitet, från 2020-kalendern.

Men även om framtiden för den amerikanska filmupplevelsen hänger i limbo, med teatrar som har varit desperata efter objekt som nu har att göra med en torka under resten av 2020, är problemet inte bara: Om du lägger en stor film där, hur många kommer att dyka upp? Jag menar, det är typ av frågan. Den som rusar bakom det är att filmbesökare måste känna att det finns en anledning att gå ut på bio, och den faktorn kan inte bara vara en fråga om hugeness, spektakel eller Christopher Nolans bländande kallögda och halvologiska poetiska handling.

Nej, anledningen till att individer kommer att vilja återvända till filmerna är lycka Det är vad de vill känna; det är känslan av att sitta hemma kan läcka ut. Och “Tenet”, även om det marknadsförs som en stor flykt, är en film som är så trasslig i sig att den slutade bli en lika glädjelös upplevelse som den extremt utsikten att se en film i hela COVID. Otillräckliga människor gick, men vad jag verkligen undrar om är känslan som det genererade bland dem som gjorde. Spelade det som den typ av film du hoppas att det kommer att bli mer av? Eller spelade det som den typ av film som får dig att gå, “COVID, shmovid. Nästa gång stannar jag hemma.”

Läs mer